Friday, May 27, 2011

Blog hina Islam.

Hari tu ade bdk praktikal kat opis ni tunjuk 1 blog yang menghina islam..aku bace sket je, tgk gambar dah gerun...so aku x teruskan membaca yg older2 post die...tp tgk mcm xde older post pun...ade 1 je post kot...Link

Kat cni link die : blog menghina islam.


Ce korang try tgk...











Thursday, May 26, 2011

Adab Memotong Kuku

Hari tu kongsi psl mkn kan...hari ni aku nak kongsi adab memotong kuku.

Yang ni mmg aku titik beratkan sgt2 sbb aku takut mewarisi kefakiran...hehe.

Aku xkan memotong kuku selain drpd hari isnin, kamis n jumaat...kecuali kalau terdesak sgt spt dah nak period n kuku pjg sgt n x sempat dah nak tggu 3 hari di atas, aku potong gak la sbb aku ni spesis yg x blh kuku pjg...kotor ok lps mkn jd kuning2...haha. yarkksssssssss.

ok, mari kita ke point yg sebenarnye..hehe.

Terdapat dalam hadis Nabi Muhammad s.a.w. yang maksudnya: “Sesiapa yang memotong kuku pada:
  • HARI SABTU, mempusakai penyakit ‘akilah’ iaitu yang disebabkan banyak makan.
  • HARI AHAD, hilang keberkatan.
  • HARI ISNIN, mempusakai alim fadhil iaitu orang yang berilmu dan mempunyai kelebihan. HARI SELASA, mempusakai kebinasaan.
  • HARI RABU, mempusakai perangai yang jahat.
  • HARI KHAMIS, mempusakai kaya.
  • HARI JUMAAT, mempusakai ilmu dan lemah lembut."

Selain drpd tu, ada gak adab2 untuk potong kuku. yg ni aku kurang titikberatkan...huhu. insyaallah, lps ni aku cuba untuk ikut apa yang di ajarkan ni.

Check it out bebeh!
BAHAGIAN KUKU TANGAN

  1. Dimulakan dari telunjuk tangan kanan, kemudian jari tengah, jari manis, jari kelingking, berikutnya barulah ibu jari tangan.
  2. Seterusnya kelingking tangan kiri, jari manis, kemudian jari tengah. Setelah itu jari telunjuk dan akhirnya ibu jari tangan kiri.

BAHAGIAN KUKU KAKI

Dimulakan dari jari kelingking kaki kanan dan seterusnya mengikut tertib jari sehinggalah kelingking kaki kiri.


Untuk lebih memahami sila tgk gambarajah ye..

Sekian ilmu untuk hari ini.



Wednesday, May 25, 2011

Hari ini hari lahir abg saya.

Selamat Hari Lahir Amie!


Bkn yg kecik tu, yg besar tu ye...yg kecik tu namanya ajmal.

Abg aku ssh sgt nak ambik gmbr muka die depan2...sbb die pemalu. kalau tgk gmbar die zaman sekolah2 dl, ambik gmbar dgn kwn2 kelas die, die duk blakang skali pahtu muka paling ke lain...sungguh kelakar ok..hihi.

Feeling kaya raya.

Walaupun die pendiam dan pemalu, tetapi die juga pemarah..awasssss mudah naik marah ok..kdg2 stress gile dgn die tp wat bodo je la..kaq sokmo kn mrh tapi kaq ni hati batu je...haha.aku rs die jd pemarah sbb die terlalu cerewet...sgt cerewet hoh..

Tapi yang paling best, die la yg paling byk membantu adik2...seriously, sgt byk membantu ok.

Ini buktinya. Hehe.

So, disini saya mendoakan semoga anda panjang umur dan kaya raya supaya blh membantu adikmu ini. Hihi.





Tuesday, May 24, 2011

Sunnah Rasulullah.

Smlm aku rasa nak makan pisang dgn susu tp aku mcm ragu2 je sbb kalau x silap aku makanan ni adalah salah satu yang termasuk dalam makanan yang tidak digalakkan oleh Rasulullah..

Tapi waktu lunch tu aku mcm dah yakinkan diri sendiri, rsnye tak kot...sbb yg paling aku ingat daging mmg x digalakkan makan dgn susu....so aku pun makan la dgn jayanya sambil menambah coco crunch sket sbg perasa....

Sedap! Hehe.

Bila dah abis makan, tergerak la hati nak google "makanan ikut sunnah rasulullah"...

Akhirnya, jumpa ini:


"Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya karena pandai menjaga makanannya sehari-hari. Insya Allah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.
  • Jangan makan SUSU bersama DAGING
  • Jangan makan IKAN bersama SUSU
  • Jangan makan AYAM bersama SUSU
  • Jangan makan IKAN bersama TELUR
  • Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
  • Jangan makan SUSU bersama CUKA
  • Jangan makan BUAH bersama SUSU (cth:koktel)"

Damn!!! apehal bengap betul aku ni, lepas mkn baru nak google..pdhal keje mmg dah ngadap tenet je...arghhhhhh...lps tu mmg sah2 aku kesakitan perut jd mcm keracunan tu..serius ni...jd mcm kalau kite mkn megi n minum air yang berasaskan susu...mmg gitu la menderita...mual2 nak muntah gitu.

Pastu ni plak cara makan ikut sunnah rasulullah:

  • Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi.
  • Tidur 1 jam setelah makan tengahari.
  • Jangan sesekali tinggal makan malam. Barangsiapa yang tinggal makan malam, dia akan dimakan usia dan kolestrol dalam badan akan berganda.
  • Dalam kitab juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
Sama-samalah kita amal kan ye...kesannya mmg x nampak waktu skrg, tp bile dah tua nnti mcm2 la penyakit yang timbul. so baik beringat dr skrg..

Renung-renungkan dan selamat beramal! :p







Monday, May 23, 2011

Thank you...




....libresse.
Siap bg kek n suruh aku nikmati kek lagi...kalau kek btol blh kira la, ni nak suh aku nikmati kek kertas plak.tak patut hoh!
Pad free xde ke?
Haha..


**n3 ni aku autopublish 12 Mei aritu, tp td chek rupenye tak terpublish pun..hampas.


Monday, May 16, 2011

Biarkan waktu teruslah berputar
Mencintai kamu penuh rasa sabar
Meski sakit hati ini kau tinggalkan
Ku ikhlas untuk bertahan.....

Friday, May 13, 2011

Jemput beli baju bajan.






Kawan sy ada business kecil-kecilan..
Berminat??
Blh tgk cni ye....
Cantik2 bajunya...jemput lah shoping...heheh.

Wednesday, May 11, 2011

Tuesday, May 10, 2011

Selamat Hari Ibu.

Hadiah kerajaan sempena hari ibu..

Here.


Btw, SELAMAT HARI IBU untuk sume yang bergelar ibu, mama, ummi, mommy, ma, mak, bonda dan yang sewaktu dgnnya!

Our beloved mum!


:)





Link

Selamat Hari Lahir!

Hari ini genap usiaku 26 tahun.

Terlalu banyak pengalaman kehidupan telah aku lalui.. Merenung sejenak, mengambil semula nostalgia lama, menghirup semula memori dahulu, siapa aku pada hari ini adalah bermulanya siapa aku semalam.

Ayah dan Ma! Ya, ayah dan ma yang telah banyak membimbingku untuk menjadi manusia berjaya pada hari ini..

Dulu..seringkali aku melukakan hati kalian.. Sering ingkar akan arahan kalian.. Terkadang tidak ku berfikir, kesukaran kalian dulu menjaga ku diwaktu kecil, bersengkang mata bagi memastikan aku nyenyak, mengikat perut demi memastikan kami tidak kelaparan, malah memberikan keselesaan kepada kami dengan memberikan segala-galanya yang kami inginkan.

Segantang emas belum tentu dapat menebus semula pengorbanan yang telah kalian lakukan. Teramat besar pengorbanan kalian...

Ku renung wajah mu ibu, ku tatap wajahmu ayah… Lakaran garisan diwajah mu ibu dan ayah kian timbul setiap kali melonjak kepada usia baru sudah cukup memberi erti kepada kegigihan malah kesungguhan kalian dalam mendidik kami anak2 mu. Terima kasih buat ayah dan ma...yang telah bersabar dalam membesarkan kami...dari sekecil tapak tangan, sehingga bergelar graduan, kini anak-anakmu berjaya dalam kehidupan.. segala pengorbanan itu tidak mampu kami membalasnya.. diri ini akan sedaya mungkin membahagiakan mu wahai ibu wahai ayah...

"Ya Allah jadikan kami ini tergolong dalam anak yang sering mengingati jasa ibu bapa kami, yang sering patuh kepada mereka selagi mereka tidak menyuruh kami melanggar perintah-Mu."

Selamat hari lahir untuk diri sendiri!


Selamat hari lahir jugak untuk kembar saya.. :)



Wednesday, May 4, 2011

Moody Wednesday.

Hari ini saya tiada mood.
Setiap benda yang saya buat jd mcm masalah je.
Pastu bile jd masalah, makanya rasa serabut sangat.
Bila rasa serabut sgt, saya rasa mcm nak nangis je!

:(

Kenapa saya tiada mood?
Jangan tanya.

WW-2



Khas utk abg dan kakakku yg jauh di perantauan...
Hahahahahha!

Tuesday, May 3, 2011

KFC Chicken Chop

Smlm lapar sgt kat opis..kantin pun tutup sbb sume org kat cni mcm xde dtg keje pun...department aku lg la, siap tggl kami bertiga n sorg budak praktikal...yg staff lain yilek pocik...aku pun x phm dgn TM ni...asal HQ cuti, kat cni pun ala2 berkabung la, sunyi sepi sume...relaxxx je x dtg keje...

Oleh kerana kelaparan, maka sume bende (read:makanan) yang dilihat telah menjadi sedap...pahtu kila plak dan2 tu la nak ym ckp die tgk iklan kat paper psl chicken chop kfc...aishhhhhh...x blh jd ni...dah la chicken chop kfc tu mmg dah lame aku teringin nak mkn tp jenis aku ni, kalau xde org yg pressure utk mkn bende yg sama, aku still akan mkn snack plate kalau g kfc....hahaha.

So plan la nak kuar lunch kfc dgn kila tp nye tibe2 lak aku bz pastu kila kate g ptg je la after balik keje...so i pun on je la...


Ini dia chicken chop kfc...rase die??bagi aku ok-ok je...nak abihkan tu nazak jugak la sbb muak...tp kalau jagung tu aku suke! hehe...mase tgh beratur nak beli ni, kila tny aku;

Kila: Chik sure ke nak chic chop ni? kecik je tau...kang x kenyang plak...chik dah la lapar..

Aku: Ermmm... (terpk2 jgk sbb mmg lapar n tgk nasi ayam die mcm menyelerakan jgk...haha). Takpelah, nak chic chop gak la..

Aku rase besar jgk ayam ni....jenuh nak ngabihkan...tapi kecik la utk perut kila...haha.

Ini adalah org yang menemankan saya...saya curi2 je ambik gambar die yg tekun sungguh mencurah gravvy tu atas ayam die..

Gambar die je lah yang ade..gambar aku xde pon sbb die x offer pon nak ambik gmbar aku...mungkin ingin membalas dendam barangkali sbb selalunya die je yg ambik gambar aku...haha!



**kila, i gurau je.. :p




Monday, May 2, 2011

Girls Day Out.

Gambar pembuka bicara... :p

Ngeh3....dah lame kejadian ni...sgt2 lame dah sampai aku lupe dah bile...rasenye sebulan lepas kot...time ni kaq balik, balik sbb nak isi borang ujrah ptptn....

Pastu die ajak g k.t, nak buat spek baru...ajak kila skali sbb kila adalah kaki penawar harga terbaekkkkkk...hahaha...

Lame gile duk pilih2 spek tp lupe nak snap plak...yg ade cuma gambar masa mkn je...hehe...makan kat Chicken Rice Shop x silap...x pun Ayamas...ntah, aku pun dah lupe...makanya sila layan gambar mcm biase ye... :)

Saya bersama kembar saya.. :)

Kami lagi...hehe.

Sebelum..

Selepas..

Makanan ok-ok je bg aku...aritu kwn aku bwk mkn kat ayamas (eh, ke rasamas???), pun biase gak bg aku...sedap lg nasi ayam yg kat gerai2 biase...hehe. tapi belasah jugak sbb lapar..gambar kila xde la pulak...kila, mahap la...lupe nak offer ambik gmbr...mgkn sbb kelaparan...haha.






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...