Tuesday, December 31, 2013

Assalamualaikum 2014..


Harini last day untuk tahun 2013.
Segala perkara yg baik dlm tahun ni akan dikenang, Insyaallah.
Dan segala yg buruk taknak igt dah, igt utk dijadikan pengajaran je.

2014.
Please be nice to me.
Ada 2 perkara benda besar yg kudoakan utk tahun 2014.
Semoga dipermudahkan.
Amin. Tlg aminkan skali ok. Hihi.


Sent from my Samsung mobile.


Thursday, December 19, 2013

Kawan..

Aku ada kawan.
Kawan yang rapat sangat.

Kawan yang walaupon bergaduh, tak bertegur sapa beberapa bulan, tapi boleh berbaik macam takda apa2 yang berlaku.

Kawan yang aku tak pernah malu nak tunjuk apa2 pon, yang paham, tahu kenal aku luar dan dalam.

Kawan yang boleh tidur satu katil single satu bantal.

Kawan yang tau hampir 90% rahsia aku.

Kawan yang bila aku batuk2 waktu malam sampai tak boleh tidur, dia sanggup bangun sapu vicks kat belakang and dada aku walaupun aku sendiri pon malas nak bangun sapu vicks kat dada sendiri. Haha

Kawan yang langsung tak berkira walau susah mcm mana pon keadaan dia.

Kawan yang relaksss je bagi username and password cimbclicks dia supaya aku boleh akses sesuka hati dan dimana jua. Hehe.

Kalau difikirkan aku tak layak untuk dapat kawan macam dia. Tapi syukur, terima kasih Allah sebab temukan aku dengan dia. Panjang jodoh ktorg ni, belajar sama2 then keje pon satu company. Tu yang merapatkan lagi hubungan kami.

Paling tak boleh lupa, masa kat UMS dulu walaupun bergaduh tapi still pegi bandar sama2, tapi jalan asing2 kat bandar. Bila nak balik, sms bagitau tunggu kat mana pastu naik bas balik. Padahal tak bertegur. Haha bengong sungguh.

Biasa kalau bergaduh aku la yg byk buat hal pon sebab aku jenis yang tak suka menunggu. Liya ni plak lembap haha. And aku juga jenis yang tak boleh berkongsi kawan. Means kalau kau nak keluar dgn aku, dengan aku je boleh. Takyah nak bawak kawan ko yang lain pulak. Aku tak reti camna nak berborak. Ni kalau kawan rapat la, kalau kawan biasa2 tu tak kisah nak keluar beramai2. Sebab tu aku jenis yang tak ramai kawan kot. Tapi bila aku dah kawan dan org tu boleh ngam dgn aku, memang aku rapat betol2.

Semoga kita kekal menjadi kawan dunia dan akhirat.

Sayang mu ketat2 boh! Haha

My forever friend, insyaALLAH. 




Terima kasih liya sebab jadi kawan aku!




Monday, October 14, 2013

Demam, tikus dan hari raya!

Hai hai hai. Hehe dah lama abaikan blog sejak ada fb ni. Haishh takleh jadi ni.

Alhamdulillah.

Masih diberikan peluang utk bernafas di bumi Allah ni. Tapi kesihatan tak bagus sgt skrg. Hari ni adalah hari kelapan selsema. Malas nak pegi klinik sebabnya macam taknak bergantung sgt terhadap ubat. Nak natural remedies konon. I don't want too many drugs in my body gituuu. Makanya bertahan lah dari sehari ke sehari. Dulu masa muda remaja kalau demam selsema, bertahan tak makan ubat, 3-4 hari camtu dah ok dah. Tapi dah tua2 ni, lambat pulak nak sembuh.

Sebenar adalah risau sikit2 tak pegi klinik ni. Sebabnyeeeee hehe nak gelak dulu b4 cerita. Hari sabtu malam ahad yg lepas (yg minggu 5hb), masa tengah tido malam tu tetibe aku rasa jari manis belah kiri digigit cik ti. Rasa macam kena cucuk nak ambik darah tu. Aku terus terjaga, pastu dengar cik ti mencicit lari. Haishh geram nau aku. Then esoknya ahad tu, masa petang dah rasa tak sedap badan kat ofis. Rasa nak demam. Pastu isnin nya tu dah start selsema sampai lah skrg belum baik2.

Mula2 aku bagi chance kat diri aku, kalau hari kamis tak elok jugak selsema nak pegi klinik je. Sebab tak tahan dengan hidung tersumbat bagai. Hurix inhaler tu sumbat je hidung sepanjang masa even kat opis pon. Tak tahan dah aku. Tapi hari berganti hari, ni dah masuk minggu baru pun, still bertahan tak pegi klinik. Hehe.

Malas sbnrnye nak pegi. Wpun takpyh bayar pun, pegi ambik ubat (yang belum tentu aku makan) je, tapi tetap jugak malas. Cuma ada rasa nak detail check la takut tikus tu membawa racun2 ke hasil gigitan dia tu kan. Tu je yang takut and risau sebenarnya. Kita bkn tau pon kan. Kang tiba2 pengsan, sajeeeee je. Hihi.

Tapi malam ni rasa macam tak tahan dah, macam nak telan actifast je 2 biji. Tengok lah camna. Lambat sgt natural remedies ni. Esok nak raya dah. Hehe. Stress aku, haiwan2 ni suka sgt dgn aku. Ular lah, tikus lah, kura-kura lah.

Nway, selamat hari raya aidil adha kepada semua. Semoga hari raya ni, di bulan baik ni, kita bersihkan hati kita, berubah kepada yang lebih baik. Tak payah nak busuk2 hati dengan org. Belajar terima pendapat dan nasihat org lain utk lebih berjaya. Insyaallah.

Tahun ni aku ada masuk satu bahagian utk korban. Insyaallah semoga terus dimurahkan rezeki utk korban setiap tahun starting this year. Amin.

SELAMAT HARI RAYA!!



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, September 13, 2013

Hariz Al-Haziq

Mokchik & Hariz.. :)







Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, September 11, 2013

29th August 2013

Happy belated 4th birthday kesayanganku!
Be nice to me please!

:)





Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, September 10, 2013

Apekah normal?

Haritu aku ada terbaca blog suraya sulatin pasal ni. Lepas tu aku suruh kawan baca and tanya aku ada ciri2 maca tu tak? Dia kata ADA. Hahaha. Dia cakap aku pelik.

Takde lah. Aku tak rasa pun aku ada OCD tu. Tapi sikit2 mungkin ada. Contohnya aku is tak boleh tengok bakul baju kotor penuh dengan baju. Tak boleh ok. Aku rasa tak senang hati, sakit hati, dari malas terus rasa rajin. In fact aku sanggup bangun pukul 3-4 pagi untuk basuh semua baju2 tu. Aku dah la jenis yang sebelum campak dalam washing machine, wajib nak kena rendam dan berus dulu baju2 tu semua. Maka memberus la daku tetengah pagi buta tu. Jiwa aku takkan tenteram kalau tengok baju berlambak dalam tu. Tidur aku tak lena sebab asyik fikir pasal baju, buat apa2 pun fikir bila nak setel baju kotor tu, nak pergi mana2 pon bontot berattttt je sebab fikir pasal baju2 tu. Serius, memang aku macam ni ok. Sangat2 tak boleh terima baju melambak tak basuh.

Pastu bab sidai baju pon sama. Aku akan sidai ikut group, baju kurung, t-shirt, seluar, kain batik. Takda main sidai je kejap baju kurung, pastu seluar, pastu tudung. No no no! Kalau mak aku sidai baju memang berterabur, kalau aku tengok dan ianya membabitkan baju aku, konpem aku akan atur semua tu balik bagi nampak kemas. Pastu satu lagi perangai mak aku, lepas dia angkat baju2 dia biar je hanger tu macam tu. Aku tak boleh, aku kena susun hanger tu elok2. Takda terbiar bergantungan je. Sakit mata ok. Org tengok nampak mcm pemalas nau, hanger pun tak boleh nak susun.

Then lipat baju and susun baju pun sama. Aku ada cara aku lipat baju sendiri. Biasa nya kalau org lain lipat baju, aku bawak masuk bilik, aku lipat balik semua tu sekali. Setakat ni akaq aku je yang lepas piawaian lipat baju macam yang aku nak, in fact lebih kemas dari aku! Haruslah aku suka kalau dia lipat baju. Hikhik. Pada aku kan, cara lipat baju seseorang perempuan tu boleh menunjukkan dia seorang pengotor ke pengemas. Ni bagi aku ok. Kalau bagi kau lain, suka hati kau lah. Aku cakap mcm tu based on pemerhatian sekeliling aku. Dulu aku kat hostel, hanger baju aku mestilah sama kaler dan bentuk. Hukhuk. Baju kurung lain, t-shirt hanger lain dan sebagainya. Kalau seluar nak gantung, semua kena gantung, nak lipat semua kena lipat. Tapi dah duduk rumah ni tak sanggup dah aku nak cari hanger yang sama kaler dan bentuk, baju kurung pun tak muat nak gantung dalam lemari. 

Pastu kalau aku makan jagung kan, aku akan makan ikut barisan dia tu. Jagung kan biji2 dia duk dalam barisan, haa aku makan ikut barisan tu la. Ada orang kan die gigit je ikut dang macam tu. No, aku tak. Aku tak suka sebab nampk comot, kotor. Hahaha. Kalau makan ikut barisan tu, dah habis nanti nampak cantik dan kemas. I loike!

Bab rumah pulak aku takda la beria sgt pasal bukan rumah sendiri. Taktau lah rumah sendiri nanti mcm mana. Tapi yang sekarang ni, kalau sampai tahap aku dah tak boleh nak pijak lantai, rasa debu2 bagai, aku penat macam mana pun, aku pegang jugak penyapu tu. Every week biasanya aku akan kemas rumah, sapu2 mop2 bagai. Tapi tengok pada mood dan keadaan jugak la. Skrg ni anak buah aku stay rumah aku, so aku agak malas nak mengemas sebab mereka suka bebenor menyepah. Macam takda guna aku mengemas. Haritu mop lantai, tak sampai beberapa minit macam2 dah tumpahnya. Mak aku berbuih mulut membebel. Budak2.. sabor je ler. Sepah la selagi boleh sepah anak. Duduk lah dalam sampah sarap tu. Nanti2 baru mokchik kemas.

Then baju aku kalau aku basuh, aku tak boleh kalau tak letak softener. Lagi2 kalau baju kerja. Aaaaaa cannot. Aku akan rendam balik baju tu dengan softener. Sebab tu seboleh mungkin aku tak bagi mak aku ambik tau bab2 pakaian. Biar aku yang handle. Even pakaian dia or pakaian ayah aku. Lagipun kesian la dia kan dah tua, dah puas cuci baju kita ni. Bior kita la pulak berbakti kat dia. Biasanya dia letak je baju kotor, so weekends aku balik aku cuci la segala mala baju tu. Kalau part cuci baju aku suka je buat. Hehe.

Ermmm apa lagi eh? Macam tak ingat dah. Aku takda lah sekronik benor. Aku rasa standard je macam tu kot. Rasanya semua orang pun macam aku kot. Normal je kan? Eh ke tak? Hehehe.




Thursday, August 29, 2013

Thursday, August 8, 2013

Hari menternak lemak..

Salam Aidilfitri.
Maaf zahir dan batin.

Baru raya pertama, aku rasa dah macam 5 kilo berat badan naik.

Hewhewhew.


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, July 29, 2013

Taraaaaa..

Hai all!! Jap, kena sapu segala sawang habuk2 bagai ni. Haha. Lama nau tak menulis kan. Buka blog tiap2 hari tapi malasnya nak menulis, sabar je lah. Ni sindrom fb dah activated balik la ni. So ade gambar je, update ringkas2 sudoh lah kat fb. Kesian blog. Sob sob sob.

Puasa alhamdulillah setakat ni ok2 saje. Walaupun tiap2 hari cranky mentara nak tunggu buke pose tu. Haha. Cranky dgn yuhanis jek pon. Aku kan kalau lapar, perangai jadi tak munasabah sikit.

Life overall is ok. Walaupun ade pincang situ sini sikit, alhamdulillah dugaan di bulan puasa. Hadapi dengan sabar dan tenang sajolah. Asalkan hati kita dijauhkan dari sifat2 mazmumah sudah. Itulah doaku tiap2 hari. Allah takkan menduga hambaNya di luar kemampuan mereka.

Persiapan raya? Hahaha yilekkk. Yang dah ready hanya lah duit raya, biskut raya 5 jenis, dah tempah satay. Yang lain2 nan hado. Baju raya memang dah niat nak cari yg dah siap je tapi takda perasaan langsung nak membelinya. Dah macam2 tempat pegi tawaf, tapi tak terbeli2 jugok. Jadi takde semangat pasal aku pegi keje tak pakai baju kurung, baju kurung yang ada dekat 40 pasang ok. Dah taktau nak letak mana. So semangat nak membeli memang takda langsung!

Kerepek2, air2 plak mungkin beli nak dekat2 raya kot. Barang2 basah kena tanya che ngah and akak dorang nak masak ape, baru boleh belikan. Kemas rumah? Haihh langsung takda semangat! Start cuti 6hb-13hb. TM bagi cuti 7hb-12hb, so aku tambah 2 hari je. Hihi syorrgaaa sangat. Tahun ni pulak semua giliran raya kat sini kecuali amie aku, giliran johor. Moktik will miss u hensem boy, hariz! Amie aku takda, so kena kerja keras sikit la tahun ni. Selama ni dia je yang readykan semua. Sobsob sedih.

Okeh, tu je la rasanya update setakat ni. Tuan blog dah makin melebar, rujuk gambar post sebelum ni. Haha.

Adios u oll. Selamat Hari Raya! (Incase dah takda blog post after this haha)



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, July 6, 2013

Monday, June 10, 2013

Perasaan bercampur baur. Hmmm

Harini taktau la kenapa hati sangattttttt la tau fu fa. Semua benda nak nangis. Haiyaaa.

Harini pukul 6 dah keluar rumah sebab nak hantar kak ke airport. Tengok ma babai2, dah keluar airmata. Rasa sedih je. Taktau lah kenapa. Nasib gelap lg, kak tak nampak. Hahaha.

Lepastu abah kebetulan nak balik sabah, transit KL, so flight sama la dengan kak pagi tadi. Aku hantarkan abah sekali la dengan kak. Masa kat airport tengok abah punnnn keluar airmata aku. Nampak abah dah dimamah usia. Tambah2 abah cerita macam2 pasal dia. Sedihnya. Kesian abah. Semoga kehidupan abah baik2 sahaja. Oh btw, abah ni pakcik aku ye. Satu2nya adik beradik kandung belah ayah aku. Kitaorg mmg panggil dia abah.

Then, lunch keluar dengan kila. Makan kat mcd. Cerita2 pasal hariz. Terus keluar airmata aku. Bercucuran tak brenti pulak tu. Tu baru anak sedara, dah nangis ghopeee gitu. Kalau anak sendiri acaner la gamaknye. Agaknye apa la kata org2 yg kat mcd tu. Haha. Hati aku sangat2 la tersentuh kalau pasal budak2. Ermmm.

Lepas lunch, kila kena gegas balik opis sebab dia dah lewat. Aku cam biasa, jalan2 cuci mata dulu. Tuju guardian sambil call ma. Tadi sebelum pergi keje nampak ma macam tak sihat, tapi call tadi ma cakap dah ok. Suara ma pun ok je. Lepas cakap2 panjang dgn ma, aku nangis lagi. Hahahaha. Ntah apa org2 kat guardian tu cakap, tengok budak nangis di sebalik rack. Haha. Sengal la aku ni.

Harap dah takda la episod nangis harini. Time bulan mengambang memang aku sensitif sikit. Hahahaha. Aku cuma berdoa aku mampu buat yg terbaik untuk ma ayah. Amin. Melihat mereka yang dah berusia dan fikirkan kesusahan dorang besarkan aku, hati aku sebak sungguh. Bila sentiasa ada depan mata dorang, tgk sakit sihat susah gembira dorang, buat aku sangat sensitif dgn segala hal yang melibatkan dorang. Dan aku sentiasa berusaha utk gembirakan dan tunaikan keinginan dorang.

Love u mom & dad.



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, June 9, 2013

Relakan Jiwa

Dengar lagu ni sambil buat keje hari ni. Sungguh mendera perasaan sendiri. Sangat mendera. Hampir2 mengalah pada pendirian sendiri, tapi masih berjaya diselamatkan. Hukhuk.








Wednesday, June 5, 2013

Minggu sibuk..

Bekpes hari ini. Minggu ni sempat bekpes dalam kereta je. Semalam bawak milo je, tak sempat nak bawak makanan. Merasa la kau kebulur. Petang baru jumpa makanan.


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, June 2, 2013

Sixth sense..

Petang td balik keje awal sebab nak pegi hospital. Masa letak beg laptop kat seat blakang, tetiba rasa mcm 'Ermm purse ni nak bawak keluar ke eh? Rasa mcm ada roadblock'.. Sebab biasanya purse and henbeg aku tinggal kat kete je, bawak naik opis backpack laptop je. Tapi tadi bawak naik purse sebab nak bayar hutang opismate.

Rasa mcm ada roadblock, so nak bawak keluar purse letak depan la skali dgn henbeg. Tapi hati kuat mengatakan 'Ahhhh mana ada. Selama ni lalu takda pun. Jalan hutan lagipun'. So bior je la purse dlm beg laptop tu kat blakang.

Lalu jalan short cut mcm biase, sekali nampak polis buat roadblock kat tetengah hutan tu. Aku terus campak henfon ke bawah sebab biasenye henfon kat paha aku masa tgh drive. Haha kesian fon. Dah tak sempat nak letak elok2 sebab polis duduk kat selekoh. So, berhenti la selepas ditahan pak polisi.

Pak polisi: Mai lesen memandu.

Me: Ermmm purse ada kat beg blakang (sambil tunjuk seat blakang). Jap la, sy turun.

Pak polisi: Tak payah la. Dari mana ni?

Me: Marang.

Pak polisi: Marang kat mana?

Me: Telekom marang.

Pak polisi: Lenkali letak depan skali dgn awk. Apa2 hal, senang. Jalan.

Me: Bahek lahhh.


Phewwww. Brenti jap jantung. Lepas tu aku kagum dengan 6th sense aku. Tapi sebenarnya memang dari dulu aku dah ada 6th sense macam ni dan semuanya tepat! Cumanya dia opposite la. Kalau aku fikir takkan berlaku, sebenarnya akan berlaku. Kalau aku fikir ada, sebenarnya takda. Dan begitu lah sebaliknya.

Biasanya aku penat berdebar menangis takut ape semua, padahal takda apa pun berlaku lepas tu.



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, May 28, 2013

Satu lagi wishlist dah terlaksana..

Taraaaaaa.
Yeayyy! Kita dah dapat barang idaman kita.
Fuh fuh fuh. Punya la susah nak beli, berbulan2 mengidam baru berjaya dalam genggaman.

Dah lama aku mengidam nak beli pemanggang ajaib ni. Dari mula2 dia glemer sampai la skrg ni suam2 kuku. Nak beli yang biasa cap ikan tu mahal nau. Jenuh la aku tunggu sapa nak pergi langkawi sebab nak kirim. Orang cakap kat sana murah la sikit. Last2 kirim kat orang yang aku tak kenal pun. Hehe. Takpelah, janji dia nak tolong beli dengan ikhlas. Bukannya mulut cakap nak tolong beli, tapi kemudian hari mengungkit. Ye dok?

Bestnya. Tak sabor nak guna. Puas hati aku dapat beli setelah sekian lama mengidam. Gembira macam kanak2 dapat cekelat. Hehe. Berat and besar giler. Lepas ni boleh la google resepi macam2.

Yeayyy!! Suke! Suke! Suke!



**aku mengidam dah tahap mak mak dah. Haha




Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, May 16, 2013

Sunday, May 12, 2013

Tiap2 hari adalah hari ibu.

Harini hari ibu.
Selamat hari ibu, ma.
Pagi tadi sebelum pergi keje dah cium ma cakap 'Selamat hari ibu'. As always, ma mesti suka gembira.

Ustaz azhar kata tak boleh celebrate hari ibu. Tiap2 hari pun hari ibu. Baiklah ustaz. Hehe.

Skrg ni kalau boleh tiap2 hari nak balik kg sebab sokmo rasa rindu ma ayah. Taktau lah kenapa. Tambah2 hariz ada ni, lagi la kuat rasa nak balik tu. Tapi tiap2 hari jugak kutahankan jebat. Tak sabo nak tunggu hari khamis menjelma.

Hari2 aku skrg especially weekends adalah hari bersama keluarga. Pergi mana2, buat apa2, semua dengan family. Memang takda langsung dah keluar dgn kawan2. Kalau kawan ajak keluar pun aku berfikir byk2 kali sebab rasa tak sampai hati nak tinggal ma ayah kat rumah. Dah la weekends je ada kat rumah, pastu nak keluar spend time dgn kengkawan pulak. Rasa tak sampai hati lah.

Lagipun weekends aku full skrg ni. Pagi2 lepas subuh tu terus keluar joging. Balik rendam kain baju, sapu rumah, berus kain baju baru masuk washing machine, tolong ma masak sikit2 kalau rajin. Lepas tu cuci bilik air lagi. Kalau ade masa pun waktu petang je utk aku rehat2. Sebab tu aku malas nak keluar lepak2 sebab masa tu jugak la masa utk aku borak2 dengan ma ayah.

Aku rasa dah lama aku tak tido lepas subuh. Even cuti pun aku still bangun 6.20am macam biasa. Sebab kalau tido lepas subuh bangun sah2 pukul 10am. Then aku rasa hari aku singkat. Lepastu rasa sia2 je masa. Lgpun rezeki kurang masuk nanti. Sebab tu aku tak suka lelaki yang tido lepas subuh. Hehe.

Tapi hari sabtu baru2 ni aku tak pergi joging and aku bantai tido lepas subuh. Hambik ko, pukul 10 tersedar. Terkulat2 jap aku. Terus bangun pergi dapur minum milo and capai penyapu sambil rasa menyesal giler tido. Pembaziran waktu.

Eh apekah yang aku merepek sampai pjg bebenor ni? Hahaha. Oklah, sampai ketemu lg. Daaa



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, May 11, 2013

10 Mei 2013 - driving license expired semalam...

Maka semalam juga adalah hari lahir aku yg ke 28. Syukur Ya Allah sebab masih bagi peluang untuk aku bernafas di bumi yg penuh ranjau ini. Semoga terus dimurahkan rezeki dan rahmat Mu..

Terima kasih utk wishes yg diterima. Fidah, azhar, ain, alya, eg, chiella, che ngah, ma, ayah, amie, abg, kila, kak na, akak, hariz (wpun tak boleh cakap lg haha), liya dan semua2 yg wish kat fb, wassap, mesej2. Tak larat nak sebut satu2. Terima kasih dgn doa kalian. You all make my day. Love u!




**tahniah utk kakakku yg dpt ipong5 sbg hadiah birthday. Huwaaa bestnye. Aku tak pernah dapat hadiah birthday best. Itee nak jugakkkk. Usaha sendiri je la deq oii. Haha.


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, May 10, 2013

My dad is so funny.

** Edited.




Hahahaha. Comel. Tak tetap pendirian plak tu. Patut la anak dia pun sama (aku la tewww).

Love u ayah!






Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, May 5, 2013

5 Mei 2013

Harini election day.
So selamat mengundi to all.
Make sure buat pilihan yang betul. Undi untuk masa depan negara. Kita dah boleh berfikir mana yang buruk mana yang elok.

Happy polling day!!



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, April 30, 2013

Blog dah terabai..

Kesian blog aku, terabai..

Ni semua gara ini dan ini !

Cepatlah demam ini berakhir.







Thursday, April 18, 2013

Fun and.....

......short trip to Pengkalan Kubor. Cerita lama ni. Lama yang amat kot. Jap aku tengok tarikh kat gambar. Ok, sebulan lepas, 4 Mac 2013. Public holiday kat trg masa tu. Hihi.

Kila la yang ajak pergi tapi masa dia ajak tu semua orang mcm malas je kecuali mak aku je semangat. Tapi i know my family esp che ngah tu. Kalau dia cakap malas, bila orang dah siap2 dia pun cargassss jugak bangun bersiap. Sebab tu aku anggap plan tu jadi je la. Ma pun dah semangat2, macam kesian pulak kalau tak jadi kan. Tapi malam sebelumnya tu aku macam dah malas sebab dorang ni macam nak taknak je. Kila tu stroller Hariz pun dia tinggal kat rumah bukit payung. So, paginya aku pergi la joging macam biasa. Jumpa che ngah dia tanya jadi tak pergi. Pastu pung pang pung pang che ngah kata jom la kita pergi, bawak ma. Sian kat ma sebab dia dah semangat kan. Kalau kila and amie taknak pergi pun, kita pergi kita2 je. Aku pun call ma suruh dia siap2.


Aku balik rumah, dahhhhh semua nak pergi pulak. Include ayah aku. So decide pergi 2 kereta sebab takut Hariz tak selesa. Itu ini pukul 9am lebih baru gerak. Sigh. Dah la banyak drama ok masa perjalanan pergi ni. Biasa la, kalau ayah aku turut serta, konfem trip tu akan jadi banyak drama kelakar. Ayah naik skali kereta dengan amie, kila and hariz. The rest naik dengan aku. Dalam kereta aku ni asyik gelakkkkkkk je sebab duk mengulang cerita2 kelakar ayah aku, tambah pulak dengan che ngah aku yang sikit2 nak gelak. Hahaha. Dah la tak tau jalan pergi Pengkalan Kubor. Ingat nak tukar destinasi pergi Rantau Panjang dah. Berhenti tepi jalan tanya orang akhirnya sampaiiiiiiii jugak. Masa tu dah nak dekat pukul 3pm kot. Haha.

Tengok coklat ni, rasa nak pergi lagi!

Sampai2 je pergi surau dulu, solat, bagi hariz bertenang kejap. Hariz cranky kejap sebab ngantuk and panas sgt. Lepas dah solat rehat2, terus la jalankan aktiviti. Takda la besau bebenor tempat nya. Aku borong coklat je. Kila la banyak beli, padan la dengan dia yang nak pergi sangat tu. Hahaha. Dah setel semua, keluar dari gate nak dekat2 pukul 6pm kot. Teruskan perjalanan pulang, berhenti makan and solat kat pasir puteh.

Mom and dad.


Sampai rumah tak ingat pukul berapa. Dalam pukul 10pm gitu kot. Nasib sampai2 tu tak rasa penat sangat. Sempat lagi borak2 dan tengok hasil belian kila. Lepas ni kila ajak pergi rantau panjang pulak. Nak! Nak! Nak!

 Muka berlengas dah masing2. Kepenatan dah masa ni. Tunggu kila yang tak habis memborong lagi.


Ni berhenti jap kat gerai kat gate luar nak beli beras. End up bukan beras je beli, macam2 diangkut sekali. 





**kila, ada gambar i is curi gambar dari blog u. maaf dong. hihi





Wednesday, April 17, 2013

Hijau..

Semalam pergi pasar malam. Dah siap membeli, tengah jalan2 nak pergi kat kereta, ada sorang kakak panggil and pegang tangan aku. Dia cakap "Dik, ambik la hadiah". Aku terpinga2 and tarik tangan nak larikan diri. Sebab aku berjaga2 sangat dengan orang asing. Skrg kan banyak kes pukau ke apa kan. Dia tengok muka aku cuak agaknya, dia cakap "Ni hadiah je dik. Ambik la."

Aku tengok palstik, huk aloh nak kempen rupanya. Terkujat mak hencik. Haha. Aku pun ambik. Dia tanya "Blh ngundi dah kan?". Aku iyekan and aku cakap terima kasih. Then aku pun terus balik.

Dapat la sebiji epal hijau kat dalam dengan manifesto2 kot. Kalendar 2013 pun ada. Belum bukak lagi sebab nak tunjuk kat ayah aku. Hahahaha semangat!



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, April 16, 2013

Perang bendera.

Musim sekarang ni penuh dengan bendera je kat mana2. Lepas tu bermacam2 replika ada. Kat tempat aku ni ada kereta kebal la, roda la, basikal la, macam2 lagi. Ada la nak dekat 10 kot. Parti yang sama pulak tu. Gigih. Suka tengok. Kalau jalan dari rumah sewa aku ke ofis ni, dalam 3km lebih penuh dengan bendera parti pembangkang je. Takda LANGSUNG bendera kaler biru atau merah putih. Semua hijau sesaja. Ater dah kawasan Tok Guru kan. 






 Ni kat traffic light depan ofis. Cantik sangat. Macam anyaman tikar. Bila ada angin, beralun2 gitu. Ahhh cantiklah. Kreatif. Sesambil tunggu lampu hijau, sempat aku snap.






Gambar2 ni aku ambik masa otw aku pergi kerja dari k.brg. Ambik sambil drive. Hajat nak berhenti tepi jalan nak snap2, tapi kang orang ingat aku reporter pulak. Semangat sangat. Hoih harus semangat sebab bukan selalu ni, 5 tahun sekali je. Hehe. Ada satu tempat tu meriahhhhhhhhhhh yang amat dengan bendera. Tiap kali lalu situ mesti aku terkagum2. Kat Kg Gondang tak silap. Tadi nak snap tapi banyak sangat kenderaan, malu la pulak. Haha.

Musim pilihanraya ni kalau kat rumah aku, malam nak tahu keputusan tu yang meriah. Kawan2 ayah ada datang rumah tengok skali. Makan pun depan tv. Semua berkumpul depan tv. Lepas tu gigih semangat ambik paper yang ada senarai calon2 tu, tick2 sape yang menang, berapa majoriti sume. Hahaha. Berkat ajaran ayah, dah jatuh ke anak2. Seronok. I is tak sabar.


Monday, April 15, 2013

HB Ain!

Jumaat lepas, 12 April adalah hari lahir Ain. Makanya sebagai kakak yang penyayang, aku pun membelikan kek untuk dia. Hahaha. Beli kek kecik tuet je sebab kat rumah ni sape la sangat suka kek. Dorang adik beradik la kalau makan pun. Aku memang tak makan sangat kek. Kalau makan pun sesudu macam tu je. Kecuali kek secret recipe, yang tu semuaaaaaaaaaaaa orang suka. Beli sebiji pun tak cukup. Eh baru ingat, Alya dah lama request nak kek secret recipe, tapi tak beli2 lagi. Kesian pulak. Nanti eh ya, chik belikan.


Takda sapa pun kat rumah masa hari kejadian. Kami2 je la. Nasib Ain happy je dan memberikan kerjasama masa nak tangkap gambar. Sebab sebelum tu dia moody je. Pastu aku paksa2 Hariz nyanyi lagu Happy Birthday kat dia, baru dia senyum sikit. Hihi. Huh dorang (read: Alya and Ain) ni selalu moody tak bertempat ok. Mau je aku picit mulut muncung tu. Hidup mesti happy selalu dik. Lupakan dan buang segala masalah dan orang yang menyesakkan hidup kita. Gitewwww.


 Birthday gurl get ready nak potong kek :)


Tangan Hariz interprem. Tak sabor nak terkam kek Mok Ain.


Selamat Hari Lahir Ain.
Belajar molek-molek ok.





Wednesday, April 10, 2013

Tarikh Penting!


20 April 2013 : Hari Penamaan Calon

30 April 2013 : Tarikh Undi Awal

5 Mei 2013 : Hari Mengundi

10 Mei 2013 : Hari Lahir Saya!!





Hahahahaha. Nak jugak letakkkkkkkkkkkkkkkkk. :p










Friday, April 5, 2013

7 years of friendship and still counting..





Selamat Hari Lahir to my bff, Azliyana!!


Semoga Allah sentiasa mempermudahkan kehidupanmu.

Love u forever. :)



Monday, April 1, 2013

Bakal suami dan jodoh..

Aku kalau diberi peluang memilih bakal suami antara artis (tak hagak2 kauuuu, terus artis) dengan pemain bola, aku tanpa ragu2 akan memilih pemain bola. Antara pemain bola dengan askar, aku dalam dilema. Haha.

Dulu aku tak suka dengan orang uniform2 ni kecuali orang yang keje tentera udara sebab uniform dorang segak. Hehe. Tapi keterujaan aku terhadap askar ni bermula sejak insiden lahad datu. Satu hari tu, aku tengah relax2, dengar la lagu inilah barisan kita tu kat tv. Tiba2 satu perasaan timbul " Bangganya kalau ada suami askar. Berjuang untuk selamatkan negara ". Dia macam tiba2 je terdetik kat hati tau. Terus aku cakap kat mak aku, mak aku terkejut je sambil cakap macam ala2 bagi tak bagi. Hehe. Ala, bukan aku dah nak kawin dengan askar pun. Cuak nau mak I. Haha.

Tahap keterujaan aku terhadap pemain bola plak memang tinggi. Memang tak dapat dinafikan lagi. Tengok dorang peluh2 kat atas padang, uuuiiiii jantan gila rasanya. Hahaha. Harapnya kalaupun suami aku nanti bukan pemain bola untuk negara negeri dsb, biarlah dia sorang yang aktif bermain bola.

Gitewwww.

Silent punya la lama, timbul2 cakap pasal bakal suami. Apaaa pun tak boleh. Haha.



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, March 20, 2013

Silent

Dah lama tak update blog. Nak dekat 2 weeks dah. Hmmm ada je cerita tapi macam takdo mood lagi nak menulis. Nak bercerita ni kena ada mood jugak. Kalau tak nanti taktau apa benda yang ditulis. End up tempek je gambar2 macam entry "Love" tu. Hahaha. Tu sebab takdo mood la tu.

Eh aku rajin tau, mood je yang takda. Hehe.



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, March 9, 2013

Den sukerrrrrrrr.

Dalam banyak2 game, malam ni paling puas hati. Dah lama ku tunggu saat2 ni. Hewhewhew.

Terima kasih Red Giant.
Good job Red Giant.
Tahniah Red Giant.
Terbaikkkk Red Giant!!


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, March 8, 2013

Makan Angin

Aku jarang tengok tv. Memang boleh kira je bila masa aku tengok tv. Siang aku lebih rela main game dari tengok tv. Malam lagi la, baru tengok 10 minit, aku dah masuk lalaland. Kalau tengok pun, mostly aku tengok yang pasal masak2 makan2 je. Takpun channel KBS. Hehe.

Tapi skrg setiap hari jumaat, pukul 1.30 petang aku wajib tengok tv. Tengok rancangan kat atas tu, Makan Angin. Best siot. Dia ala2 Jalan Jalan Cari Makan jugok. Tapi happening tengok lelaki tu. Kelakar plak tu. Sapa hah nama artis tu? Aku sampai sekarang taktau nama dia.

Tiap kali makan dia mesti cakap "Erm sedap!". Hihi comel sangat.



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, March 4, 2013

Selamat bercuti!




Hari ini hari Pertabalan Sultan Terengganu.
Kepada rakyat terengganu, marilah kita bersama2 sambung berguling2 di atas katil.
Mihmihmih.




**pic credit to google.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...